måndag 11 februari 2013

Njut av en myokindusch och håll dig frisk!




Visste du det här?
Det finns många sätt att bekämpa inflammationer. Antiinflammatoriska läkemedel är ett av dem medan ett trevligare sätt, i alla fall enligt mig, är konditionsträning. När pulsen ökar och hjärtat får jobba ökar syresättningen i blodkärlen så att celler kan repareras och förnyas och därmed ta hand om infektioner och inflammationer.
Ytterligare ett sätt att bekämpa inflammationer är att minska det farliga proinflammatoriska bukfettet och det inre fettet kring organen.
Men ökad syresättning och minskat kroppsfett har inte varit en tillräcklig förklaring på varför muskelträning minskar risken att bli sjuk.


Hm.... what do we have here?
Nu är en dansk forskargrupp lösningen på spåret. De har funnit att kroppen på egen hand kan producera hormonliknande ämnen som angriper inflammationer dels genom att vara just antiinflammatoriska och dels genom att minska det proinflammatoriska fettet. Men det kräver en insats ifrån dig i form av muskelarbete.
Rönen är alldeles nya och forskarna har döpt dessa aktiva ämnen till Myokiner.
Har du små och svaga muskler har du färre myokiner och om du aldrig tränar släpps de inte ens fria ut i kroppen. De är främst de frisläppta myokinerna som arbetar inflammatoriskt.

Å hej å hå!
Så när du jobbar med stora muskelgrupper vid ex styrketräning och löpning (ffa uthållighetsträning) är det som att vrida på en kran som duschar ditt inre med dessa antiinflammatoriska ämnen kallade Myokiner.

Härligt eller hur?

Vill du läsa mer?
Den danska forskargruppens rön har bla publicerats i följande skrifter Nature Reviews Endocrinology, JAMA, Journal of Physiology och American Journal of Physiology

Hepp!/A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar